Tek, ki je bil prvič organiziran ob 780-letnici prve omembe mesta, je postal nepogrešljiv jesenski tekaški dogodek.

Drugo soboto v oktobru se mestno jedro Kamnika, sedaj že tradicionalno, spremeni v pravo tekaško progo. Veronikin tek je bi prvič organiziran leta 2009, vsako leto pa privabi veliko število tekmovalcev. Tekači se lahko podajo na eno izmed petih tras, ki potekajo po ulicah srednjeveškega mestnega jedra v Kamniku. Start in cilj sta na Glavnem trgu, potem pa so do leta 2016 tekači v štirih krogih obšli mesto, od leta 2017 pa tek poteka na 10 kilometrski razdalji po mestu in okolici v enem krogu. Večina poti je asfaltirane.
Tekmujejo tudi kamniški osnovnošolci in srednješolci, ki imajo v sklopu Veronikinega teka organizirano Odprto šolsko prvenstvo, kjer se učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pomerijo za naslov občinskih prvakinj oziroma prvakov.

Veronikin tek je del serije Gorenjska, moj planet. V okviru serije boste pretekli nekaj najlepših tekov v gorenjskih mestih in turističnih središčih.

Leto 2020 v znamenju prilagajanj

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik bo letos že dvanajstič organiziral Veronikin tek, ki bo letos zaradi prilagoditve aktualnim navodilom in priporočilom NIJZ izjemoma potekal v dveh dnevih in sicer za male tekače v soboto, 10. in za odrasle v nedeljo, 11. oktobra.

Tudi letos bo tek odraslih potekal v enem 10 kilometrskem krogu po Kamniku in okolici, krajši tek za otroke (letnik 2005 in mlajše) pa v razdalji 1000 metrov in 600 metrov po Kamniku. Od danes, 15.9.2020 pa se je mogoče na tek tudi prijaviti v sistemu prijavim.se. Veronikin tek je zaradi termina tudi odlična predpriprava za Ljubljanski maraton, ki bo letos prav tako potekal po prilagojenih pogojih.

Franci Kramar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik poudarja: »Organizatorji smo zelo veseli, saj smo za izvedbo našega tradicionalnega Veronikinega teka pridobili pozitivno mnenje NIJZ, zato smo pripravili in zagotovili vse potrebne varnostne in preventivne ukrepe ter bomo lahko tako organizatorji kot tekači in navijači dosledno upoštevali aktualna priporočila NIJZ, kar je prineslo s seboj tudi novost, saj letos izjemoma tek razvrščamo po starostnih kategorijah v dveh dnevih.

Za nadaljnje informacije prosimo, da spremljate naša socialna omrežja, saj se bomo morali prilagajati morebitnim dodatnim priporočilom NIJZ in vladnim ukrepom.«

In dodaja: »Leta 2017 smo prvič pripravili deset kilometrsko traso in odzivi tekačev so bili izredno pozitivni. To je bila dodatna motivacija in pohvala za naš trud in zato smo se odločili, da tudi letos takšno traso ponovimo, kljub trenutni težki situaciji, pri organizacijah podobnih prireditev. Edina večja sprememba je to, da bo glavni tek potekal v nedeljo popoldan. Prepričani smo, da bo ta termin mnogim še bolj ustrezal, saj se na soboto prestavilo kar nekaj tekov. Kamnik je izrazito športno mesto, kar smo dokazali že večkrat, in verjamem, da bomo tudi tokrat.«

Prijave so možne prek spletne aplikacije Prijavim.se ali na TIC-u Kamnik (vsak dan od 9h – 16h)  do vključno srede, 7.10.2020. Za večje skupine ali klube pa je skupinska prijava možna na elektronski naslov franci.kramar@visitkamnik.com.  Prijava je potrjena, ko je vplačana štartnina  (15 eur za nedeljski tek). Cicibani, učenci in dijaki so startnine oproščeni.

Prijave na dan tekmovanja letos izjemoma niso možne.  »Zato vse tekače vabim, da se na tek prijavijo čimprej,« dodaja Franci Kramar.

GENERALNI SPONZOR TEKA

Generalni sponzor teka - Petrol